Počivalniki za udobje v vašem domu

Počivalniki za udobje v vašem domu

Naslonjači ali počivalniki poleg foteljev spadajo med najbolj udobne kose pohištva v vašem domu. Da bi vam lahko zagotavljali kar najboljši počitek po napornem dnevu, pa morajo biti izdelani iz kakovostnih materialov. Naši trendi počivalniki so zato prijetno oblazinjeni. Spet drugi so prevlečeni z umetnim usnjem, kar omogoča nadvse enostavno čiščenje. Če nenehno tekmujete s časom, vam bo skrbno izbran počivalnik končno omogočil, da si utrgate tistih nekaj trenutkov zase in se zares sprostite. Vzemite v roke svojo najljubšo knjigo ali uživajte v aromi poživljajoče kave. Tako boste spet pripravljeni na nove izzive, ki vam jih prinaša dan.

Za hiter in zdrav odmor

Zares kakovostni počivalniki prav vsakemu uporabniku zagotovijo udoben odmor, ki vas napolni z novo, svežo energijo. A nekateri izmed njih so še posebej dodelani. Oblikovani so namreč tako, da se odlično prilegajo ledvenemu delu hrbtenice. Ker spoštujejo vse zakone človeške anatomije, vašemu telesu nudijo vrhunsko oporo. Z ustrezno izbranim počivalnikom boste tako izboljšali svojo držo in vašemu hrbtu pomagali do še kako potrebne sprostitve.

Počivalniki so veliko več kot le razkošen kos pohištva – ljudem, ki jim način življenja ne omogoča dolgih ur poležavanja, se lahko ravno s pomočjo tega izvrstnega elementa zares kvalitetno odpočijejo. Za vse tiste, ki delate od doma, je lahko idealno mesto za delo na prenosnem računalniku. Vaša produktivnost pa ne bo čisto nič zmanjšana, saj na njem sedite v pokončnem položaju. S to razliko, da se boste ob delu počutili tudi neverjetno udobno. Vaš cilj je tako zagotovo dosežen.

Izvrsten okras

Vsak poznavalec notranjega dizajna se bo lahko strinjal s trditvijo, da je počivalnik zares izbran pohištveni kos, ki ne sme manjkati v prav nobenem sodobno zasnovanem domu. Počivalniki prestižnega videza so tako odličen način, da videz vašega prostora dvignete na najvišjo raven.

V naši ponudbi lahko izbirate med najrazličnejšimi barvami, oblikami ter postavitvami naslonjal. Tako boste zagotovo izbrali točno takšen kos, ki bo popolno zaokrožil celoten izgled interierja. Poleg dnevnega prostora lahko izbrani počivalnik namestite v spalne prostore ali študijske sobe. Imate doma svoj mali knjižni kotiček? Potem smo vam ravnokar dali idejo, kako boste lahko ob napetem branju še bolj uživali.

Od francoskega dvora do vašega doma

Če se nekoliko ozremo v preteklost, lahko hitro ugotovimo, da so počivalnike s pridom uporabljali že na francoskem dvoru. Smetana takratne družbe se je predajala brezdelju in razkošnim užitkom na le najbolj vrhunskih elementih. In kot taki so se odlično izkazali ravno počivalniki – bogato okrašeni naslanjači z visokimi naslonjali in polno oblazinjenimi sedali. Krasil jih je dragocen žamet, ki ga lahko srečamo tudi pri sodobnih modelih. Takšni kosi ustvarjajo nostalgičen videz in so primerni predvsem za tradicionalno opremljene prostore.

Skozi leta razvoja notranje opreme so se času primerno prilagajali tudi naslonjači. Sodobni človek je vedno bolj aktiven, poležavanje pa dandanes nima več tako prijetnega prizvoka. Današnji modeli počivalnikov so zato veliko manjši od svojih prednikov, a zato nič manj udobni. Zahvaljujoč sodobnim tehnikam izdelave in precizni izbiri materialov in polnil pa so le še bolj kakovostni.

Eleganten kos pohištva za vsakega

Za vas smo pripravili le najbolj ekskluzivne počivalnike. Vaša naloga pa je, da izberete tistega, ki se bo kar najbolj idealno zlil s preostalo opremo v vašem domu. Ali pa zanesljivo izstopal in ob vstopu v prostor vsakemu padel v oči. Vse je torej odvisno od vaših želja. Ne glede na to, ali prisegate na nevtralne barve ali ste zapriseženi močnim in pisanim odtenkom, vas naši prvaki zagotovo ne bodo razočarali.

Z odločitvijo za počivalnike iz naše ponudbe boste v svoj dom prinesli harmonijo, ki bo pozitivno vplivala na vaše telo in duha. Ne sklepajte kompromisov in se odločite za zmagovalno kombinacijo funkcionalnosti, elegance in udobja.

Vzmetnice za spanec brez bolečin

Vzmetnice za spanec brez bolečin

Kakovosten spanec pogojuje našo pozornost, aktivnost in razpoloženje skozi celoten dan, zato ne preseneča, da smo vanj pripravljeni veliko vlagati. H kakovosti spanca in z njim povezanim zdravjem pomembno prispevajo kakovostne vzmetnice, ki so prilagojene vašemu telesu.

Kaj je pomembno pri izbiri vzmetnice?

Nakup vzmetnic je izziv, ki predvsem tistim, ki se soočajo z nespečnostjo ali pa kroničnimi bolečinami v križu in hrbtenici, predstavlja velik izziv. Na naši spletni strani lahko raziščete raznoliko ponudbo vzmetnic, med katerimi boste našli vzmetnico, prilagojeno vam in vašim osebnim potrebam.

Pri izbiri vzmetnice je ključno, da vzmetnica nudi podporo vaši hrbtenici in ji omogoča vzdolžno poravnanost in prilagajanje. Vsi posamezniki, ki se soočate s kroničnimi težavami v križu in hrbtenici, boste zagotovo izbrali vašim težavam prilagojene medicinske vzmetnice. Slednje odlikuje poseben zračni sistem, ki vzmetnico uvršča med medicinske pripomočke, ki dokazano prispevajo k boljšemu spanju in podpirajo zdravje vašega telesa.

Kaj so medicinske vzmetnice in komu so namenjene?

Medicinska vzmetnica je medicinski pripomoček, ki vam je lahko v pomoč v boju s kroničnimi bolečinami pa tudi preležaninami. Na voljo je raznolik nabor različnih vzmetnic, ki jih odlikujejo različni sloji spominske pene, ki zagotavljajo zračnost vzmetnic. Spominska pena zagotavlja sprostitev pritiska, saj omogoča porazdelitev teže telesa. Na ta način vzmetnica pomaga pri prerazporeditvi pritiska na ramenski in medenični obroč.

Naše vzmetnice izdeluje italijansko podjetje Dormiflex, ki ga odlikujeta inovativnost in dolga tradicija. Izbirate lahko med različnimi dimenzijami vzmetnic, odvisno od velikosti vaše postelje. Prav zato so vzmetnice primerne tako za zasebne kot poslovne prostore, kamor sodi tudi turistični sektor.

Poseben zračni sistem medicinskih vzmetnic

Ena od odlik naših vzmetnic je inovativno izdelan zračni sistem AIR SYSTEM®, ki ga sestavljajo štiri med seboj vzajemno povezane plasti. Gre za certificiran zračni sistem, ki ima tudi mednarodni patent. Sistem zagotavlja izjemne higienske lastnosti, varnost pred pršicami ter zagotavlja pravilno držo v vseh fazah spanja, zaradi česar pomembno prispeva k zdravju vaše hrbtenice.

Kakovostna vzmetnica mora poleg podpore hrbtenici zagotavljati ustrezno elastično ter primerno mikroklimo. Slednjo zagotavlja kakovostna prevleka, ki na eni strani zagotavlja higieno, uravnava temperaturo (za to skrbi poseben tekstilni material prevleke vzmetnic, ki je hkrati mehak, odporen, vpojen in topel), odvaja vlago ter zagotavlja nadzor nad vonjavami. Vzmetnice podjetja Dormiflex zagotavljajo prav vse – od poravnave hrbtenice, lajšanja kroničnih bolečin, preprečevanja preležanin, ustvarjanja temperaturno ugodnega okolja do vzdrževanja vlage in higiene postelje.

AIR SYSTEM vseh naših medicinskih vzmetnic sestavljajo: spominska pena iz mikro kapsul iz gela (ta plast poveča občutek svežine), spominska pena z masažnim učinkom (plast izboljša cirkulacijo in spodbuja naravni položaj vaše hrbtenice), nosilna struktura (spodbuja prilagodljivost vseh delov telesa) in nosilna stran (penasta plast z anatomskimi lastnostmi).

Glede na vaše potrebe vam bomo svetovali glede izbire modela vzmetnic, ki so najprimernejše za vas. Na voljo imamo širok nabor modelov: AIR SYSTEM Attivo Pro, AIR SYSTEM Rigenera, AIR SYSTEM Super Attivo, Top Class Sensor Topper, Top Class 4 Stelle, Top Class Sensor in Top Class Sanity AIR SYSTEM in zagotavljamo vam, da bomo skupaj izbrali pravo rešitev za vas.

Kaj pa aktivni vzglavnik?

V naši široki ponudbi lahko najdete tudi aktivne vzglavnike, ki dodatno spodbujajo zdravje vašega telesa in omogočajo kakovosten spanec po katerem se boste zbudili spočiti, naspani in polni energije. Vzglavnik odlikuje aktivni zračni sistem, prekriva pa ga enaka prevleka kot medicinske vzmetnice.

Izbirate lahko med klasično obliko aktivnega vzglavnika (AIR SYSTEM KLASIK vzglavnik), lahko pa se odločite za anatomsko prilagojen vzglavnik z dvojnim valom (AIR SYSTEM ANATOMSKI vzglavnik), ki sledi krivini vašega vratu in aktivno spodbuja vaše telo k zmanjševanju napetosti in mirnemu spancu. Vzglavnik je zlasti primeren tudi za tiste, ki se soočate s težavami s smrčanjem.

Zlasti poseben pa je vzglavnik AIR SYSTEM SKLEDICA. Ta je primeren za vse, ki se pogosto soočate z bolečinami v vratu, saj vzglavnik odlikuje posebno oblikovana stran za vrat, lahko pa uporabite stran za sprostitev ali klasično stran. Slednja je znižana, zaradi česar je ta vzglavnik primeren tudi za otroke.

Zagotovite si kakovosten spanec in jutro brez bolečin z uporabo medicinsko prilagojenih vzmetnic in vzglavnika.

Sedežne garniture so nepogrešljiv del vsakega doma

Sedežne garniture so nepogrešljiv del vsakega doma

Izbira sedežne garniture ni najlažja naloga, še posebej, ker jo najdemo v dnevni sobi, ki je osrednji prostor našega domovanja. In poleg tega, da se stilsko in barvno prilega v prostor, je pomembno tudi, da je udobna za sedenje in funkcionalna za uporabo. Dandanes lahko izbiramo že med mnogimi različnimi oblikami sedežnih garnitur in tako najdemo takšno, ki bo primerne za vaš dom. Tu je odvisno predvsem, kakšno sedežno garnituro iščete glede na vaš dom in vaše želje.

Kakšna sedežna garnitura je prava zame?

Vsak ima približno predstavo o svoji idealni sedežni garnituri, pri končni izbiri pa je treba upoštevati nekatere dejavnike. Na začetku je treba premisliti o velikosti sedežne garniture. Treba je upoštevati število oseb v gospodinjstvu in dejansko velikost prostora, kjer bo postavljena sedežna garnitura.

Število oseb v gospodinjstvu je pomembno predvsem zato, da kupite sedežno garnituro, kjer bodo vsi lahko udobno sedeli. Če je sedežna garnitura premajhna, lahko pride do slabe volje in smiselno je kupiti malenkost večjo sedežno garnituro, če to prostor dopušča.

Potem je tu umestitev sedežne garniture v prostor. Še vedno je treba pustiti prostor za police, omare ali kavne mizice. Poleg tega je treba pustiti dovolj prostora za dodaten stol in nenazadnje poskrbeti za to, da gibanje ni omejeno. Prevelika sedežna garnitura lahko optično pomanjša prostor, premajhna pa se tako rekoč izgubi v prostoru. Tistim, ki jim prostor dopušča večje dimenzije sedežnih garnitur, imajo več izbire v smislu oblik in se tako lahko namesto za dvosed ali trosed odločijo za sedežno garnituro v obliki črke L s počivalnikom.

Usnje ali tkanina?

Oboje, usnje in tkanina, ima svoje prednosti in slabosti. Usnje je še vedno priljubljen material za sedežne garniture. Odlikujeta ga kakovost in dolga življenjska doba. Usnjena sedežna garnitura se ne uniči zlahka in še dolgo ohranja barvo, kot je bila na začetku. To pa ne pomeni, da je tkanina slaba izbira za sedežno garnituro. Sedežne garniture Domize so namreč izdelane iz tkanine, ki ne vpija tekočine in madežev in imajo zato prav tako zavidljivo dolgo življenjsko dobo.

Potem pa je tu še videz sedežnih garnitur. Usnjene sedežne sporočajo večno eleganco in so morda med vsemi najbolj cenjene. Z usnjeno sedežno garnituro ne morete zgrešiti in pri nas lahko najdete res veliko različnih modelov, med katerimi boste zagotovo našli pravega. Če pa imate hišne ljubljenčke, otroke ali pa vam usnje ne odgovarja, pa je sedežna garnitura iz tkanine prava izbira za vas.

Sedežna garnitura in njena funkcionalnost

Sedežna garnitura se večkrat uporablja tudi kot dodatno ležišče, pa naj bo to le za popoldanski spanec ali obisk prijateljev. Zato je dobro že vnaprej misliti tudi na dodatno funkcionalnost sedežne garniture. Tako je izbira raztegljive sedežne lahko dobra odločitev. Raztegljiva sedežna garnitura ima kvalitetno vzmetnico že priloženo in pride v različnih dimenzijah, tako v obliki dvoseda, troseda, kot tudi v obliki črke L. In čeprav ima lahko sedežna garnitura že v osnovi počivalnik in je dovolj široka za eno osebo, se to ne more primerjati z dodatnim ležiščem. Takšna sedežna garnitura je primerna za vse, ki imajo stisko s prostorom, kot tudi za lastnike počitniških stanovanj, saj na ta način brez težav dodajo še eno ležišče.

Oblika in barva sedežne garniture

Poleg materiala sta oblika in barva pomembni vizualni lastnosti garniture. Pri nas lahko med drugim izbirate med dvosedi, trosedi in sedežnimi garniturami s počivalnikom različnih dimenzij. Lahko se odločite tudi za kombinacijo dveh različnih oblik, saj je možna tudi izdelava po meri. Pri sedežni garnituri za piko na i poskrbi barva. Iz katalogov barv lahko izberete barvo sedežne garniture, ki bi se po vašem mnenju najbolj prilegala v vašo dnevno sobo. V primeru, da se ne morete odločiti, ali pa potrebujete nasvet pri izbiri sedežne, pa vam naši strokovnjaki z veseljem pomagajo.

Pisarniški stoli – kako izbrati pravega?

Pisarniški stoli – kako izbrati pravega?

Iščete udoben in kakovosten pisarniški stol? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem ste na pravem mestu, saj so pri nas med drugim doma tudi kakovostni, udobni in trendi pisarniški stoli. V ponudbi imamo pisarniške stole, ki so primerni tako za uporabo na delovnem mestu kot v udobju domačega okolja. A kako izbrati najbolj primeren pisarniški stol zase v tako pestri ponudbi? Vse vam razkrijemo v nadaljevanju.

Ker na vse več delovnih mestih večino časa presedimo, je pomembno, kje in kako sedimo. Zato v naslednjih vrsticah po korakih opišimo, kako izbrati primeren, kakovosten in udoben pisarniški stol. Najprej morate vedeti, kakšen stol potrebujete in kakšnega si želite. Če ste lastnik podjetja, morate vedeti, kakšni pisarniški stoli so v vašem podjetju potrebni – so to direktorski, operativni, konferenčni ali čakalniški stoli? Direktorski stoli so zelo udobni, običajno tudi dodatno oblazinjeni in modernega videza, tako da bo vaše delo z lahkoto opravljeno. Naslonjala za roke in glavo pa poskrbijo za razbremenitev najpomembnejših mišic in dobro počutje tudi v pisarni. Operativni pisarniški stoli so udobni ergonomski stoli, ki so primerni za dolgotrajno sedenje v pisarni, tudi doma, in imajo nastavljive prilagoditve glede na uporabnika. Za kakovostne konferenčne stole pa je značilno, da imajo ergonomsko sedišče, oblikovan hrbtni naslon, ki podpira hrbtenico uporabnika, dodatna naslonjala in je narejen iz kakovostnih ter trpežnih materialov. Čakalniški stoli so običajno v prostoru zato, da lahko stranka sede počaka na srečanje ali sestanek. Čakalniški stoli so lahko različnih vrst: fotelji, enosedi, dvosedi, trosedi, zložljiva sedišča, klopi ali stoli. Zavedajte se, da le pravilno izbrani pisarniški stoli dobro vplivajo na zdravje, počutje in tudi storilnost zaposlenih.

Pisarniški stoli z nastavljivim naslonjalom

Vsi pisarniški stoli, ki imajo prilagodljivo naslonjalo, omogočajo poljubno nagibanje, da lahko vsak uporabnik brez težav doseže papirje na robu mize, predalnik in računalniško tipkovnico. To je zelo pomembno, da se po nepotrebnem ne naprezate v ramenih, rokah in tudi očeh. Spomnimo, da prilagodljivo naslonjalo zmanjša pritisk na hrbtenico, sedalne kosti in razbremeni mišice, kar na dolgi rok pomeni manj bolečin in zdravstvenih težav. Kakovostni pisarniški stoli se tako prilagodijo telesu uporabnika, da mu podpira spodnji in ledveni del hrbta, kar pripomore k bolj vzravnani drži. Za vse osebe, ki so višje rasti, je priporočljivo tudi naslonjalo za glavo.

Pri izbiri stola ne pozabite na prilagodljivo višino stola

V naši ponudbi so pisarniški stoli različnih velikosti, zato je pomembno, da zase izberete stol, ki je primeren za vašo telesno višino, hkrati pa naj ima možnost še dodatnega prilagajanja višine. Spomnimo, kako se pravilno nastaviti višina stola. Ko se usedete na izbrani pisarniški stol, naj bodo vaše noge stabilno in z vso površino stopala na tleh. Če boste imeli previsok stol, boste povečali pritisk na kolena in tako poslabšali pretok krvi, če pa je prenizek, pa po nepotrebnem obremenjujete sedalne kosti.

Pozornost posvetite tudi izbiri sedeža

Idealni pisarniški stoli so tisti, ki imajo tudi prilagodljiv sedež. Sicer pa mora sedež med sedenjem nuditi štiri prste prostora med notranjo stranjo kolen in sprednjim robom sedeža. Tudi globina je pomembna, izognite se preglobokemu sedežu, saj se boste morali nagibati preveč naprej, kar pa povzroča pritisk v noge in hrbet. Pomembno je tudi, da se sedež ne stika s koleni, saj to ovira cirkulacijo krvi v nogah. Najbolje je izbrati sedež, ki omogoča nastavljanje globine ter premike naprej in nazaj.

Priporočljiva so tudi naslonjala za roke

Za karseda sproščeno telo med delom je priporočljivo, da imajo pisarniški stoli tudi naslonjala za roke. Naslonjala za roke morajo biti nastavljena tako, da med sedenjem ne boste napenjali hrbta in ramen, sicer boste hitro čutili pekoče in zategnjene mišice. Naslonjala za roke poskrbijo, da ste bližje delovni mizi. Spomnimo, komolci morajo biti pod pravim kotom in podlahti vzporedno s tlemi.

Če boste upoštevali napisane nasvete, boste zagotovo izbrali pravi pisarniški stol zase.

Kako lahko oblazinjene postelje izboljšajo vaš spanec?

Kako lahko oblazinjene postelje izboljšajo vaš spanec?

Spanec predstavlja enega od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost našega zdravja – fizičnega in duševnega. Pogosto se v naglici sodobnega načina življenja, ki poudarja hitrost, storilnost in učinkovitost, spancu odrečemo v upanju, da nas bo to privedlo do boljših rezultatov. Pa se na koncu izkaže, da ni tako. V nadaljevanju bomo skupaj razmišljali, ali vam lahko na poti k boljšemu spanju morda pomagajo oblazinjene postelje.

Je spanec sploh pomemben?

Zadostne količine kakovostnega spanca (njegova optimalna dolžina je odvisna od starosti pa tudi individualnih lastnosti posameznika) so osnova dobrega zdravja. Spanec zagotavlja bazo za vse naše dnevne navade in odločitve, ki jih sprejemamo. Pomanjkanje spanca negativno vpliva na naše razpoloženje in zaznavanje, prav tako pa tudi na našo (fizično) sposobnost za opravljanje dnevnih obveznosti.

Kako poskrbeti za kakovosten spanec?

Kakovost našega spanca je odvisna od več dejavnikov, osnova pa je zagotovo urejeno in udobno spalno okolje. To zajema stalen spalni prostor, v katerem se dobro počutite in je namenjen izključno spanju. Prostor naj bo čim bolj zatemnjen, glavni vir svetlobe pa nežna obposteljna lučka. Če vas moti hrup iz okolja, si omislite čepke za uho, oči pa lahko pred spanjem zakrijete s spalno masko. Za boljši spanec pa razmislite o izbiri oblazinjene postelje. Zakaj, razkrijemo v nadaljevanju.

Ni pa spalno okolje vse, kar pogojuje kvaliteten spanec. Da bi ga na splošno izboljšali, je pomembno, da vsaj trikrat tedensko svoj čas namenite zmerni fizični aktivnosti. Fizična aktivnost naj traja vsaj 30 minut, vključuje pa lahko hojo, fitnes vadbo, plavanje … V resnici katerokoli vadbo, ki vam je blizu in v kateri uživate. Pozorni bodite le, da vadbo opravite vsaj tri ure pred načrtovanim odhodom v posteljo.

Pred spanjem se izogibajte alkoholnim pijačam ter vsem napitkom, ki vključujejo kofein. K boljšemu spancu lahko prispevata tudi manjše osvetljevanje ter ugašanje vseh elektronskih naprav vsaj 30 minut pred spanjem. Svetloba namreč negativno vpliva na sproščanje melatonina, to je hormona, ki je odgovoren za regulacijo naših notranjih bioritmov. Tako čas tik pred spanjem raje namenite sprostitvi v topli kopeli ali pa branju knjige v zavetju postelje.

Zdaj pa se posvetimo izbiri postelje in vprašanju, zakaj priporočamo oblazinjeno različico.

V čem je prednost oblazinjene postelje?

Oblazinjene postelje so pomemben del pohištvene industrije že dolgo časa, velik razcvet oblik in izbire pa je trg dobil v zadnjih dvajsetih letih. Zagotovo ste se tudi sami že srečali z njimi. Nekoč so bile priljubljene oblazinjene postelje, ki so dale poudarek minimalističnim posteljnim okvirom, danes pa postelje doživljajo nov razcvet. Pri tem se poudarjajo mehkejši, toplejši in plišu podobni materiali, ki na postelji ustvarjajo mehkoben učinek, ki ga ljudje pogosto povezujejo z občutkom lebdenja. In to je tisto, kar si pravzaprav želimo med spanjem, kajne?

Oblazinjene postelje so postelje, ki jih prekriva tkanina. Izraz izhaja iz oblazinjenega pohištva, kjer običajno sicer najprej pomislimo na oblazinjen stol. Zaradi svojega elegantnega videza so oblazinjene postelje popolna dopolnitev tako klasičnemu kot sodobno opremljenemu spalnemu prostoru, v katerem se boste še boljše počutili, hkrati pa udobno uživali v najrazličnejših aktivnostih.

Za oblazinjenje se uporabljajo različni materiali, ki jih v osnovi ločimo na naravne in umetne. Med naravne tkanine sodijo bombaž, usnje, svila, žamet in volna, med umetne pa poliester, polipropilen ter akril. Materiali se med sabo razlikujejo v lastnostih, kamor sodijo mehkoba, način vzdrževanja, odpornost na poškodbe pa tudi življenjska doba.

Med glavne prednosti oblazinjenih postelj sodi raznolik nabor možnosti izbire. Izbiro omogočajo različne teksture, barve in vrst uporabljenih tkanin. Vse to je ključno, da lahko oblazinjeno posteljo vkomponirate v vsako spalnico. Še boljše pa je, da bo izbrana postelja izgled spalnice le še izboljšala. Poleg tega oblazinjena postelja zagotavlja udobje brez primere, hkrati pa nudi podporo, zaradi česar bo čas, preživet na njej, še kakovostnejši. Oblazinjeni elementi pomagajo ohraniti dolgo življenjsko dobo trdih delov postelje, prav tako pa je enostavno njihovo vzdrževanje in čiščenje, o katerem vam bodo enostavno svetovali tudi naši zaposleni.

Oblazinjena postelja zagotavlja udobje, prispeva k boljšemu ohranjanju toplote in ustvarja mesto za kakovostno spanje, ki vam bo pomagalo vzpostaviti temelje za dobro fizično in čustveno počutje, ki ju v sodobnem svetu (žal) pogosto primanjkuje.

5 trendov na področju sedežnih garnitur v letu 2021, ki jih ne boste pozabili

5 trendov na področju sedežnih garnitur v letu 2021, ki jih ne boste pozabili

Kakšni bodo trendi leta 2021 na področju opreme za dnevne sobe? In kako se bodo odražali na trgu sedežnih garnitur?

V zadnjih letih se na trgu notranje opreme kaže postopna rast zanimanja za razvoj novih vizualnih konceptov, s poudarkom na dotiku. Če po eni strani svojo pozornost usmerjamo v barvo leta in nove kombinacije odtenkov, po drugi drži, da oblikovalski svet že dolgo pripisuje velik pomen preučevanju materialov in temu, kakšna občutja sprožajo v nas. Torej temu, čemur običajno rečemo »touch and feel« (dotakni se in občuti).

Trendi za leto 2021 na področju notranje opreme so v veliki meri povezani z občutji in odnosom, ki se ustvari med predmetom in osebo.

Pohištveni sejem 2019 in na splošno Teden oblikovanja sta poleg drugih pomembnih dogodkov, ki prispevajo k celoviti predstavitvi novosti trga notranje opreme, že postavila v ospredje koncepte, ki bodo kmalu na voljo v trgovinah in naših domovih.

Lahko predvidevamo, da se bo leto 2021 začelo v znamenju kontinuitete, s posebnim poudarkom trendov na področju notranje opreme v smeri, ki najbolje izraža 3 naslednje temeljne vrednote: materialnostfunkcionalnostmodularnost.

Vendar preidimo k bistvu tega članka. Kakšni bodo trendi leta 2021 na področju opreme za dnevne sobe? In kako se bodo odražali na trgu sedežnih garnitur?

Kakšna bo dnevna soba v letu 2021

 • Začnimo z najpreprostejšim trendom, tistim, o katerem vsi govorijo. Klasično modra barva.
  Kot vsako leto, je tudi letos, Pantone® predstavil barvni trend za prihodnje leto. Leto 2020 bo tako leto modre, ali bolje, klasično modre. Odsevni odtenek, ki je sinonim za umirjenost in tišino, a hkrati eleganco in dobro počutje.

   

  Ne gre pozabiti tudi na ostale odtenke, ki bodo naslednje leto odigrali pomembno vlogo, zlasti metino zelena ali »Neo mint«, ki jo je izbrala agencija WGSN, pa tudi svetlo roza (podobna koralni, barvi leta 2019) in oranžna, v najbolj umirjenih in pastelnih odtenkih. Predstavljamo barvno paleto, ki vam bo lahko za navdih, vključno s tremi drugimi zanimivimi predlogi.

 

 • Mehke linije in retro okus. Prihodnji trendi se pogosto s spoštovanjem in nostalgijo ozirajo v preteklost. Prihodnje leto bo zagotovo posvečeno zaobljenim in prevzemajočim retro linijam. Tako kot naša nova sedežna garnitura Bristol, ki združuje temeljno obliko, dvignjeno nad tlemi, z udobnimi raztegljivimi sedeži. Modularnost, funkcionalnost in osredotočenost na kombinacije materialov. Kot vidite, so temeljne vrednote za leto 2021 v celoti spoštovane.
 

Sedežna garnitura Bristol

 

 • Žamet se vrača v ospredje. Pravzaprav se ni nikoli poslovil. Žametne tkanine so bile vedno samostojna niša na področju tkanin za oblazinjeno pohištvo. Po vzponu v letu 2019, bi bilo lahko leto 2020 njegovo srečno leto. Topel in mehek na dotik: žamet je od nekdaj vplival na naše čustvovanje. Simbolizira prestiž in prefinjenost ter se v živih odtenkih ali v kombinaciji z oblikovalsko sedežno garnituro, kot je Gregory (na sliki spodaj), lahko izkaže za modernega.

  Razvoj je zasnovan na novih žametnih in poliestrskih tkaninah, ki zagotavljajo večjo odpornost in funkcionalnost, tako z možnostjo pranja kot odpornostjo proti vodi. V tem kontekstu ločimo dve vrsti žameta: viskozni žamet z dolgimi vlakni in sijočim učinkom, ki zaznamuje našo kolekcijo Fashion, ter bombažni žamet s kratkimi vlakni z bolj motnim učinkom. Za slednjega priporočamo žamet kolekcij Catia in Elena.

 

Sedežna garnitura Gregory

 

 • Učinek materiala. Nekoč smo »kupovali z očmi«, a to naslednje leto morda ne bo več zadostovalo. Dotik bo v letu 2020, tako kot že letos, koncept, kateremu se bo posvečalo največ pozornosti.

  Teksture 3D so v zadnjih letih postale izjemnega pomena za proizvajalce talnih oblog in notranje opreme na splošno, pa tudi stenskih tapet. Učinek lesa, cementa, granita, če jih omenimo le nekaj.

  Tem želimo dodati kovino, ki bo v letu 2020 postavljena v ospredje, poleg tega pa bo poudarek tudi na kombiniranju različnih materialov, ki bodo ponudili teksturo in občutenje: mehko-trdo, toplo-hladno, gladko-gumirano.

  Sedežna garnitura Baltic je čudovit primer združevanja različnih materialov, saj med drugim omogoča kombiniranje usnjenega okvirja sedežne garniture z blazinami iz tkanin. Materiali in teksture v večnem ravnovesju.

 

Sedežna garnitura Baltic

 

 • Modularnost. Zadnji element te posebne razvrstitve, vendar zato nič manj pomemben. Modularnost smo vključili med temeljne vrednote in prav je tako, saj je prilagajanje notranje opreme, kot je sedežna garnitura, bistvenega pomena, odnos med njo in osebo pa še toliko bolj. Naj pojasnimo.

  V letu 2020 bo modularnost čedalje večji sinonim za vsestranskost. Če je v preteklosti zasnova modularne sedežne garniture morala upoštevati le potrebe prostora, zdaj dobiva širši in popolnejši pomen.
  Sedežna garnitura se mora znati prilagoditi potrebam posameznika in vsakodnevni uporabi. Primer takšne sedežne garniture je model Leonard, ki med seboj povezuje zelo različne elemente, kot so sedeži iz tkanine in police iz lesa in kovine.

  Ali pa sedežne garniture s samostojnimi elementi in odstranljivim naslonjalom, kot je Newton, ki lahko ponudijo prilagojene načine uporabe, ki ne upoštevajo razporeditve klasične sedežne garniture. Temeljna oblika, ki se ne odpoveduje udobju, postavljena v kontekst, ki ga lahko dopolni odlično usklajena stenska polica za knjige.

 

 
 
 

Razlika med higiensko in mehansko življenjsko dobo vzmetnice!

Razlika med higiensko in mehansko življenjsko dobo vzmetnice!

Še do nedavnega se nakupu vzmetnice ni posvečalo posebne pozornosti, pravzaprav še pred desetletjem vzmetnice ni bilo na »seznamu daril mladoporočencev«, ampak je bila podarjena ob nakupu spalnice. Vzmetnice nismo izbrali sami in po tem, ko smo jo prekrili z rjuhami, je »izginila« iz našega vidnega polja in smo pozabili, da jo sploh imamo. Prav tako se nismo popolnoma zavedali njenega pomena: lahko bi rekli »česar ne vemo, nas ne boli« ali, še bolje, »boli nas hrbet in trpita spanec in počutje čez dan«.
 

Dr. Loris Bonamassa

Partner družinskega podjetja Dormiflex, proizvajalca posteljnih sistemov – vzmetnic, posteljnega dna in vzglavnikov. Že več kot 25 let se ukvarjam z dobrim počitkom v sklopu različnih sodelovanj na področju zdravja in športa na nacionalni ravni. Danes delam kot svetovalec za spanje in ljudem, zlasti športnikom, pomagam do boljšega nočnega spanca in več energije čez dan. Na osnovi teh izkušenj so nastale moje prve knjige in kasnejše publikacije.

 

 

 
 
 

Smrčite? Imamo rešitev za vas

Smrčite? Imamo rešitev za vas

Zaradi slabega spanja se hitreje staramo, saj pomanjkanje spanca imunski sistem prizadene do te mere, da je bolj podvržen boleznim; znižata se koncentracija in pozornost, počasneje se odzivamo, tako na delovnem mestu kot med vožnjo, kar je lahko razlog za prometne nesreče, včasih tudi hude (predstavljajte si voziti težko tovorno vozilo ali delati kot voznik javnega prevoza ne da bi spali dovolj ur).
 
 
 
 
 

Zaradi slabega spanja se hitreje staramo, saj pomanjkanje spanca imunski sistem prizadene do te mere, da je bolj podvržen boleznim; znižata se koncentracija in pozornost, počasneje se odzivamo, tako na delovnem mestu kot med vožnjo, kar je lahko razlog za prometne nesreče, včasih tudi hude (predstavljajte si voziti težko tovorno vozilo ali delati kot voznik javnega prevoza ne da bi spali dovolj ur). Seznam negativnih učinkov pomanjkanja spanja je dolg: od povečanega tveganja za srčni infarkt, povečanja stresa in adrenalina, ki ga proizvaja telo in razdraženosti, do debelosti, kot posledice povečanega apetita. V mednarodni klasifikaciji motenj spanja (International Classification of Sleep Disorders) Ameriške akademije spalne medicine je razvrščenih 60 različnih patologij in motenj spanja.

Med najbolj zahrbtnimi in najpogostejšimi je sindrom obstruktivne apneje v spanju, angl. OSAS (OBSTRUCTION SLEEP APNEA SYNDROME), ki povzroča začasne zapore dihalnih poti med spanjem. Gre za resnične patologije, povezane z motnjami dihanja, kot sta smrčanje in apneja, z dejanskimi stalnimi prekinitvami spanja in pomanjkanjem kisika v krvi zaradi oviranja dihanja. Žal se težavi posveča premalo pozornosti in se v najboljšem primeru partner nauči spati ob smrčanju, v najslabšem pa ponoči bedi ali je prisiljen spati v ločeni spalnici.

Koristen nasvet za preprečevanje smrčanja je povezan z večerjo, ki jo je treba pojesti vsaj tri ure pred spanjem, ta pa naj bo sestavljena iz zelenjave in solate. Alkohol sicer daje občutek zaspanosti, vendar v resnici še dodatno spodbuja smrčanje zaradi sprostitve v ustni votlini, zato ga močno odsvetujemo; enako velja za kofein in tein, zato raje posezite po zeliščnem čaju, kamilici ali kozarcu vročega mleka. Kopel ali vroča prha blagodejno vplivata na bolj sproščen in globok spanec, prav tako pomagajo sproščujoča glasba, meditacija in branje knjige (v papirnati obliki). Prepovedana je tehnologija: pametni telefoni, družabna omrežja, predvsem pa službena elektronska pošta.

Skratka, spati se morate odpraviti sproščeno in se čim bolj otresti togosti in napetosti, ki so se nakopičile tekom dneva. Za sprostitev glave in vratu priporočamo, da partnerja poprosite, da vam zmasira vrat in ramena. Tako boste zmanjšali napetosti in sprostili zračni kanal, kar bo omogočilo boljši prehod zraka. Ko zaspite, je pomemben položaj, ki ga zavzamete pri spanju. Na splošno ni priporočljivo spati na trebuhu, ker zaradi tega trpi hrbtenica, glava pa ni v naravnem položaju, nasprotno, nosne/ustne dihalne poti so ovirane, prav tako pri spanju v tem položaju s težo pritiskate na celoten obraz in čeljust, kar lahko povzroči mravljinčenje oz. pojav resnejših bolezni, kot je bruksizem (škrtanje z zobmi). Pri spanju na hrbtu pa obstaja večje tveganje za smrčanje. Priporočljivo je spati na boku z uporabo ortopedsko oblikovanega vzglavnika, ki omogoča pravilno poravnavo glave, ramen, vratu in hrbtenice in posledično optimalen prehod zraka.

POZOR Prekinitve dihanja in glasno smrčanje sta opozorilna znaka, da trpite za OSAS, zato je vsekakor priporočljivo, da se obrnete na specialista, ki vam bo ob natančni anamnezi in pregledu lahko svetoval in podal najustreznejšo rešitev. Posvetite več časa izboljšanju tega pomembnega dela vašega življenja ter se izognite neprespanim nočem zaradi »smrčača« in utrujenim dnem zaradi pomanjkanja počitka!

Dr. Loris Bonamassa

Partner družinskega podjetja Dormiflex, proizvajalca posteljnih sistemov – vzmetnic, posteljnega dna in vzglavnikov. Že več kot 25 let se ukvarjam z dobrim počitkom v sklopu različnih sodelovanj na področju zdravja in športa na nacionalni ravni. Danes delam kot svetovalec za spanje in ljudem, zlasti športnikom, pomagam do boljšega nočnega spanca in več energije čez dan. Na osnovi teh izkušenj so nastale moje prve knjige in kasnejše publikacije.

 
 
   Politika piškotkov

  To spletno mesto uporablja piškotke.

  Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

  Kliknite za več informacij o piškotkih.