Jedilna miza je v prostoru pogosto osrednji kos pohištva. Zaradi tega je pomembno, da je izbira jedilne mize preudarna in  premišljena. Čeprav je danes na trgu ogromno različnih vrst miz, so lesene mize še vedno med najbolj priljubljenimi. Les namreč spada med tradicionalne in zimzelene materiale, ki ne bodo šli nikoli iz mode. Les prav tako v prostor prinese določeno mero domačnosti in toplote, tako da se v takih prostorih človek počuti še bolj sproščeno. Mize so lahko izdelane iz različnih vrst lesa, prav tako pa jih najdemo bodisi v bolj tradicionalnih oblikah bodisi se odločite za moderne dizajne. Te bodo vaš prostor še dodatno popestrile.

Les pričara toplino

Les ostaja eden najbolj priljubljenih materialov za izdelavo kosov pohištva. Lesene mize tu niso izjema. Les je material, ki bo v vsak prostor prinesel toplino in delček pristne narave. Ker gre za naravni material, vaš prostor ne bo deloval preveč industrijsko in počutili se boste, kot da je košček narave tudi v vašem domu.

Obstaja več vrst lesa in nekatere vrste so bolj ali manj primerne za izdelavo miz. Ko gre za jedilne mize, je najbolj primeren masiven les. Tu gre večkrat za bukov, hrastov ali jesenov les, za katere so značilni masivnost, obstojnost in trdnost. Pri mizi iz teh vrst lesa lahko pričakujete res dolgo življenjsko dobo. Masivne lesene mize so namreč ob primerni zaščiti odporne in dobro kljubujejo raznim poškodbam. Poleg tega pa je njihovo čiščenje in vzdrževanje preprosto.

Nekatere ostale vrste lesa so primerne tudi za pisarniške mize in manjše mize, ki se jih lahko postavi v dnevni sobi ali celo predsobi.

Velikost mize je pomembna

Čeprav se mogoče ne zdi, je velikost lesene mize zelo pomembna. Velikost je pomembna zaradi funkcionalnosti pa tudi zaradi celotne postavitve prostora. Ko se govori o funkcionalnosti lesene mize, je treba premisliti o velikosti vašega gospodinjstva. Jedilna miza mora namreč imeti dovolj prostora za vse člane vaše družine. Najbolj osnovne jedilne mize imajo dovolj prostora za štiri osebe. Sami morate potem oceniti, ali je to dovolj za vašo družino. Vsaka oseba mora pri skupnem obroku udobno sedeti, da ni nepotrebnega stiskanja. Tu velja pravilo, da je bolje, če imate več prostora za sedenje kot premalo. Poleg tega pa, če ste pogosto gostitelji, je dobro imeti dodatne prostore za vaše goste.

V takih primerih so najbolj priljubljene jedilne lesene mize, ki so raztegljive. Na tak način imate lahko manjšo mizo, po potrebi pa je raztegnete in tako pridobite dodatni prostor za goste ali člane družine. Raztegljive mize so zelo priljubljene tudi v primerih, ko je prostor manjši in ni najbolj idealno, da bi bila miza ves čas raztegnjena. Tako jo lahko raztegnete res samo takrat, ko to potrebujete.

Ko izbirate lesene mize za druge namene, pa je treba velikost mize prilagoditi uporabnosti. Za pomožne mize so primerne manjše dimenzije, saj gre za mizo, kjer se po večini odlaga stvari. Ko gre za pisarniške mize, pa je potrebno, da je miza dovolj velika, da se zagotovi prostor za vse gradivo, ki ga med delom potrebujete.

Kakšna lesena miza se najbolje poda v prostor?

Ko boste izbirali primerno leseno mizo, je izbira velika. Najbolj osnovne so pravokotne mize, lahko pa se odločite tudi za ovalne dizajne. Pravokotne lesene mize imajo lahko elegantne linije, ki še dodatno poudarijo modernost pohištva. Gre za najbolj osnoven dizajn, ki je primeren za vsak prostor. Taka miza bo tudi najbolj primerna za manjše prostore, saj so pravokotne mize najbolj pogosto tudi raztegljive mize.

Če pa imate dovolj prostora in si želite nekaj drugačnega, pa bo morda za vaš prostor primerna okrogla oz. ovalna miza. Take mize so priljubljene tudi pri družinah z majhnimi otroki, saj nimajo ostrih robov.

Vsekakor je pri izbiri mize potrebno izbrati tudi primerno barvo in odtenek lesa, da se bo miza lepo podala k ostalemu pohištvu. Le tako bo prostor izgledal usklajen in moderen.    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.