Če so se glavni kriteriji pri izbiri včasih vrteli okrog barve, oblike in cene, danes čedalje več kupcev daje poudarek na udobju, ergonomičnosti, vzdržljivosti ter celo ekološki neoporečnosti materialov v skrbi za okolje. Pri izboru pohištva za nas in naše najdražje je verjetno pomembnejši kriterij tudi neoporečnost za zdravje.

Oblikovanost stola tako lahko vpliva na našo telesno držo in na počutje. Ambient, v katerem smo, pa ustvarja tudi svežina zraka v prostoru, ki je pogosto povezana z materiali, iz katerih je izdelana notranja oprema. Slaba kakovost zraka je lahko posledica toksinov, ki jih določeni materiali oddajajo, kar pa lahko povzroči zdravstvene težave, kot so glavobol, utrujenost, astma, emfizem (bolezenske spremembe v pljučih).

Največja zastrupljevalca zraka sta VOC (hlapne organske spojine, ki sodelujejo pri nastanku ozona) iz lepil, barv, lakov in lepil, ter PVC (polivinil klorid), ki se nahaja v končnih materialih. Varnejše so kakovostnejše alternative. Pri izdelavi pohištva je pogosto nizka cena ekvivalent poceni, nekvalitetnim materialom, ki pa niso ravno najboljša izbira.

materiali za stole

Masiven les oz. kovine brez VOC so dobra izbira. Čedalje več podjetij se pri skrbi za okolje poslužuje materialov, ki so primerni za reciklažo. Hvaležni materiali so kovine – jeklo in aluminij, tudi reciklirna plastika. Nekatera podjetja omogočajo, da dotrajane kose pohištva vrnete in se nato uporabijo za predelavo. Les se da z lahkoto predelati in ponovno uporabiti; sicer pa se ga zaradi njegove brezčasnoti in trajnosti najverjetneje niti ne boste želeli znebiti.

Stoli iz kovine so kakovostni in široko uporabni – doma kot jedilniški, barski in vrtni stoli, sicer pa lepo dopolnijo dvorane, konferenčne sobe, pisarne, čakalnice, šole. Pri izboru pisarniških stolov (https://domize.si/index.php/pisarniski-stoli.html) je najbolj optimalna kombinacija kovinska konstrukcija (aluminij) ter plastična oz. gumirana kolesca. Nekateri pisarniški stoli imajo sedišče in naslon narejen iz vezanega lesa (bukev), oblazinjeni so s peno in tapecirani v različnih materialih, kot so tkanine in usnje.

Stoli iz lesa so najpogosteje izdelani iz bukovega, hrastovega, jesenovega, orehovega lesa ter plute. V jedilnici se podajo tako mizi iz lesa kot tisti s steklenimi in kovinskimi kompozicijami in detajli. Za sodoben, urban, ali pa klasičen, meščanski videz se danes oblikovalci poslužujejo nešteto kombinacij različnih materialov – konec je ultimativnih pravil, da se les kombinira zgolj z lesom, kovina pa s kovino.

Leseni stoli

Izbrati dober kos pohištva se na koncu vedno izkaže za najboljšo naložbo za kakovostno življenje v svojem domu. Okolju prijazni materiali, primerni za reciklažo, ali pa večen les, oboje je popotnica za prihodnje genracije. Dolgoročno je bolje nameniti malce večji začetni vložek v odličen kos, ki garantira zadovoljstvo, kot pa iskati poceni rešitve, ki se kmalu lahko izkažejo za zgolj začasne (in je potrebno pohištvo spet menjati).    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.