Spalnica predstavlja zasebni prostor, v katerem se sprostimo in dobro naspimo. Mnogi so mnenja, da je prav spalnica prostor, ki zagotavlja zdravje za celoten naš organizem. Da bi moderne spalnice zadostile ne le našim fiziološkim potrebam, pač pa tudi estetskim, je potrebno spalnice dobro načrtovati.

Kaj sploh so moderne spalnice in kam sega njihova zgodovina?

Izraz moderne spalnice se uporablja za opisovanje spalnic, ki pri večini sproži idejo o belem ali sivem škatlam podobnem oglatem pohištvu. Tak videz sodobnega so ustvarile podobe v promocijskih besedilih, pa tudi na televiziji. Moderna spalnica je namreč več kot samo pohištvo v njej – združuje namreč elegantni videz ter izjemno udobnost, ki jo dopolnimo z dopolnilnimi elementi kot so posteljnina, pregrinjala in zavese. Vse to ustvari moderni videz povezan s tradicijo.

Z izrazom moderna spalnica se nanašamo na sodobne spalnice, ki so se sicer prvič pojavile že v začetku prejšnjega stoletja. Vse od takrat pa navdušujejo oblikovalce notranjega dizajna. Za moderne spalnice je značilna uporaba monokromatske barvne lestvice, ravne linije, naravni materiali ter naravna svetloba.

Prvi začetki teh spalnic se povezujejo z nemškim in skandinavskim oblikovanjem, ki je poudarjalo minimalizem ter eksperimentiranje z oblikami. Vse to so omogočale nove tehnologije, vse večja industrializacija ter dostop do novih materialov v prvi polovici prejšnjega stoletja. V drugi polovici prejšnjega stoletja se je zametkom modernih spalnic ter njihovih značilnosti dodalo še oblikovne lastnosti postmodernizma, ki oblikovalce navdihuje še danes.

Značilnosti modernih spalnic

Moderne spalnice navdihujejo moderne oblike. Med njimi je potrebno kot ključne izpostaviti čiste, ravne linije ter minimalistično opremo. Če so bile spalnice v srednjem veku izredno bogato opremljene, je obdobje prejšnjega stoletja revolucionarno na tem področju. Revolucija, ki je privedla do minimalistične opreme pa vztraja še danes. Moderno opremljeni prostori so danes opremljeni s pohištvom, ki ga ljudje potrebujejo in dejansko uporabljajo – poleg postelje boste tako v spalnici našli garderobno omaro, nočno lučko ter nočno omarico ter predalnik. Naravne, svetle barve so tiste, ki opredelijo moderen videz spalnice. Če želite temu stilu opremljanja slediti, razmišljajte o nizkem in dolgem pohištvu, izdelanem iz naravnih materialov, ki ga lahko privzdignete z izbiro usnja, stekla, kovine.

Kako moderne spalnice izboljšajo kakovost našega življenja?

Spalnica je v več pogledih najpomembnejši prostor našega življenja. Predvsem v sodobnem času, ko smo nenehno izpostavljeni digitalnim napravam, ki oddajajo modro svetlobo, ki dokazano vpliva na kakovost našega spanja, je spanec bistvenega pomena. Spanec namreč izboljša našo koncentracijo in produktivnost ter ugodno vpliva na naš imunski sistem, duševno zdravje in celo pomaga pri ohranjanju zdrave telesne mase. Prav zato številni strokovnjaki nenehno poudarjajo pomen ustvarjanja okolja, ki spodbuja spanje ter sočasno združuje tako funkcionalno kot estetsko vlogo prostora.

Kaj je tisto, kar bo najbolj prispevalo h kakovosti vašega spanca je odvisno predvsem od vas samih. Nekateri pravijo, da je zanje najpomembnejša vzmetnica – ta je lahko mehka, srednje trda ali trda. Samo z raziskovanjem boste ugotovili, katera najbolje ustreza vam. Nekateri pravijo, da je ključ do kakovostnega spanca v izbrani posteljnini – tudi mi priznamo, da lahko kakovostna posteljnina (sploh, če je sveže oprana) prispeva k boljšemu počitku. Spet tretji poudarjajo pomen zaves in ravno pravšnjega vnosa svetlobe v prostor. Prav slednje je najbolj ključno v spalnicah delavcev, ki opravljajo izmensko delo v nočnem času. Naše telo je namreč oblikovano za spanje v nočnem času, zato dnevna svetloba na njegovo kakovost vpliva negativno. Za zagotavljanje kakovosti spanca tako nekateri svoje sobe prebarvajo v temne odtenke, da primanjkljaj spanca v nočnem času, kar se da dobro nadomestijo v dnevnem.

Pri opremljanju spalnice je pomembno, da sledite svojim željam in interesom. Zavedajte se, da lahko skrbno opremljena spalnica ključno prispeva k vašemu počutju skozi cel dan. Razmišljajte o tem, kaj pri vas sproži pozitivna čustva in temu pri opremljanju tudi sledite. In ne pozabite – spalnica je prostor za spanje in počitek, zato se v njej izogibajte vsem virom modre svetlobe, ki jo prinašajo digitalne naprave.    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.