Zaradi slabega spanja se hitreje staramo, saj pomanjkanje spanca imunski sistem prizadene do te mere, da je bolj podvržen boleznim; znižata se koncentracija in pozornost, počasneje se odzivamo, tako na delovnem mestu kot med vožnjo, kar je lahko razlog za prometne nesreče, včasih tudi hude (predstavljajte si voziti težko tovorno vozilo ali delati kot voznik javnega prevoza ne da bi spali dovolj ur).
 
 
 
 
 

Zaradi slabega spanja se hitreje staramo, saj pomanjkanje spanca imunski sistem prizadene do te mere, da je bolj podvržen boleznim; znižata se koncentracija in pozornost, počasneje se odzivamo, tako na delovnem mestu kot med vožnjo, kar je lahko razlog za prometne nesreče, včasih tudi hude (predstavljajte si voziti težko tovorno vozilo ali delati kot voznik javnega prevoza ne da bi spali dovolj ur). Seznam negativnih učinkov pomanjkanja spanja je dolg: od povečanega tveganja za srčni infarkt, povečanja stresa in adrenalina, ki ga proizvaja telo in razdraženosti, do debelosti, kot posledice povečanega apetita. V mednarodni klasifikaciji motenj spanja (International Classification of Sleep Disorders) Ameriške akademije spalne medicine je razvrščenih 60 različnih patologij in motenj spanja.

Med najbolj zahrbtnimi in najpogostejšimi je sindrom obstruktivne apneje v spanju, angl. OSAS (OBSTRUCTION SLEEP APNEA SYNDROME), ki povzroča začasne zapore dihalnih poti med spanjem. Gre za resnične patologije, povezane z motnjami dihanja, kot sta smrčanje in apneja, z dejanskimi stalnimi prekinitvami spanja in pomanjkanjem kisika v krvi zaradi oviranja dihanja. Žal se težavi posveča premalo pozornosti in se v najboljšem primeru partner nauči spati ob smrčanju, v najslabšem pa ponoči bedi ali je prisiljen spati v ločeni spalnici.

Koristen nasvet za preprečevanje smrčanja je povezan z večerjo, ki jo je treba pojesti vsaj tri ure pred spanjem, ta pa naj bo sestavljena iz zelenjave in solate. Alkohol sicer daje občutek zaspanosti, vendar v resnici še dodatno spodbuja smrčanje zaradi sprostitve v ustni votlini, zato ga močno odsvetujemo; enako velja za kofein in tein, zato raje posezite po zeliščnem čaju, kamilici ali kozarcu vročega mleka. Kopel ali vroča prha blagodejno vplivata na bolj sproščen in globok spanec, prav tako pomagajo sproščujoča glasba, meditacija in branje knjige (v papirnati obliki). Prepovedana je tehnologija: pametni telefoni, družabna omrežja, predvsem pa službena elektronska pošta.

Skratka, spati se morate odpraviti sproščeno in se čim bolj otresti togosti in napetosti, ki so se nakopičile tekom dneva. Za sprostitev glave in vratu priporočamo, da partnerja poprosite, da vam zmasira vrat in ramena. Tako boste zmanjšali napetosti in sprostili zračni kanal, kar bo omogočilo boljši prehod zraka. Ko zaspite, je pomemben položaj, ki ga zavzamete pri spanju. Na splošno ni priporočljivo spati na trebuhu, ker zaradi tega trpi hrbtenica, glava pa ni v naravnem položaju, nasprotno, nosne/ustne dihalne poti so ovirane, prav tako pri spanju v tem položaju s težo pritiskate na celoten obraz in čeljust, kar lahko povzroči mravljinčenje oz. pojav resnejših bolezni, kot je bruksizem (škrtanje z zobmi). Pri spanju na hrbtu pa obstaja večje tveganje za smrčanje. Priporočljivo je spati na boku z uporabo ortopedsko oblikovanega vzglavnika, ki omogoča pravilno poravnavo glave, ramen, vratu in hrbtenice in posledično optimalen prehod zraka.

POZOR Prekinitve dihanja in glasno smrčanje sta opozorilna znaka, da trpite za OSAS, zato je vsekakor priporočljivo, da se obrnete na specialista, ki vam bo ob natančni anamnezi in pregledu lahko svetoval in podal najustreznejšo rešitev. Posvetite več časa izboljšanju tega pomembnega dela vašega življenja ter se izognite neprespanim nočem zaradi »smrčača« in utrujenim dnem zaradi pomanjkanja počitka!

Dr. Loris Bonamassa

Partner družinskega podjetja Dormiflex, proizvajalca posteljnih sistemov – vzmetnic, posteljnega dna in vzglavnikov. Že več kot 25 let se ukvarjam z dobrim počitkom v sklopu različnih sodelovanj na področju zdravja in športa na nacionalni ravni. Danes delam kot svetovalec za spanje in ljudem, zlasti športnikom, pomagam do boljšega nočnega spanca in več energije čez dan. Na osnovi teh izkušenj so nastale moje prve knjige in kasnejše publikacije.

 
 
     Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.