Začnimo pri »kuhinji za lahko noč« in pomenu zdrave prehrane, ki sta za ključna za dober dan in še boljši spanec. Za dobro zdravje je potrebnih pet obrokov na dan, telesna pripravljenost, aktivno preživljanje dneva in nočni počitek.
 
 
 
 

Zajtrk

Vse se začne z zajtrkom, ki je najpomembnejši obrok dneva: to je trenutek, ko po nočnem počitku ponovno zaženete svoj organizem, od telesa do možganov. Budilko nastavite 10 minut prej in ne zajtrkujte v naglici, temveč si vzemite čas za bogat zajtrk, sestavljen iz sadja, jogurta, kosmičev, prepečenca, marmelade, sveže stisnjenega pomarančnega soka, kapučina in rogljička. Skratka, energijo s počasnim sproščanjem, ki jo potrebujete predvsem na začetku dneva.

Prigrizki

Sredi dopoldneva si privoščite prigrizek, ki bo skrajšal čas do kosila – in preprečil, da bi bili lačni – iz svežega sezonskega sadja in suhega sadja (mandljev, orehov, rozin).

Ker je popoldan običajno aktivnejši od jutra, se popoldan ni priporočljivo postiti. Sredi popoldneva skrajšajte čas do večerje tako, da si privoščite še en prigrizek iz svežega in suhega sadja, lahko si privoščite tudi jogurt ali sadno-zelenjavni napitek.

Kosilo

Kosilo je drugi najpomembnejši obrok. Potrebujete pripravljeno energijo oziroma gorivo za svoje telo: priporočljivi so ogljikovi hidrati, toliko bolje, če so polnozrnati.

Večerja

Tretji in zadnji obrok našega dneva je večerja. Do odhoda v posteljo je le nekaj ur, zato mora biti obrok lahek. Motor v našem telesu ne potrebuje bencina, temveč olje, ki mu omogoča, da se sprosti in si povrne vso energijo, ki jo je porabil čez dan, tako na fizični kot duševni ravni, ter da uredi vsa prejeta sporočila in dražljaje. Zato je priporočljiv vnos beljakovin, saj se prebavljajo in sproščajo počasi, zlasti tiste z nizko vsebnostjo kalorij, le-tem pa dodajte obilno prilogo iz solate in zelenjave.

Hidratacija

Poleg zdrave prehrane je pomembno tudi veliko piti, zlasti v poletnih mesecih – 2,5 litra vode na dan, odžene zdravnika stran! Ker je telo sestavljeno iz vode, je moramo dnevno zaužiti veliko. Telesu pomaga pri prebavi in izloči strupe; prek vode poteka kroženje krvi in prenos vseh hranilnih snovi ter kisika do celic, kar nam omogoča, da vzdržujemo dobro stanje notranjih organov. Tudi telesna temperatura se uravnava z vodo ter hidratacijo in znojenjem.

Pogosto lahko glavobol odženete s pitjem velikih količin vode, saj ima dehidracija, oziroma pomanjkanje vode, takojšnji učinek na utrujenost in učinkovitost telesa.

Izkazalo se je tudi, da dehidracija negativno vpliva na razpoloženje in poruši ravnotežje telesnih funkcij; nasprotno pa so tisti, ki dnevno popijejo 2,5 litra vode, manj nagnjeni k nihanju razpoloženja, manj lačni, manj razdražljivi, jasneje razmišljajo in so aktivnejši tako fizično kot umsko.

Prav tako se je z vodo moč boriti proti debelosti in prekomerni telesni teži, saj poleg tega, da daje občutek sitosti brez vnašanja kalorij, pripomore tudi k boljši presnovi lipidov.

Če takoj, ko se zbudite spijete veliko vode, omogočite telesu, da se regenerira in hidrira po nočnem počitku: to je eden od nasvetov za začetek dneva, ki vam lahko spremeni življenje.

Dr. Loris Bonamassa

Partner družinskega podjetja Dormiflex, proizvajalca posteljnih sistemov – vzmetnic, posteljnega dna in vzglavnikov. Že več kot 25 let se ukvarjam z dobrim počitkom v sklopu različnih sodelovanj na področju zdravja in športa na nacionalni ravni. Danes delam kot svetovalec za spanje in ljudem, zlasti športnikom, pomagam do boljšega nočnega spanca in več energije čez dan. Na osnovi teh izkušenj so nastale moje prve knjige in kasnejše publikacije.

 
     Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.