Kuhinjski stol je pomemben del našega pohištva, ki ga uporabljamo večkrat na dan, zato je izbira pravega lahko velik izziv. Pri nakupu nam je lahko v pomoč nekaj smernic: Trendi narekujejo, da ni potrebno, da so stoli v kompletu z mizo, pomembno je le, da se z mizo stilsko dopolnjujejo.

Pri nakupovanju kuhinjskih stolov se vprašajte: koliko oseb je največkrat (vsakodnevno) za mizo in pa kolikšno število jih lahko (glede na velikost mize in prostor) v najboljšem primeru posedete za mizo.

Pri nakupu določenega števila stolov razmislite, če boste ob posebnih priložnostih uporabili druge dodatne stole ali pa želite, da so vsi stoli ob mizi, tudi če se jih vsakodnevno ne uporablja.

Primerne dimenzije kuhinjskih stolov

Dimezije jedilnih stolov so lahko različne glede na vaše potrebe, želje in prostor, ki ga imate na voljo. Izogibajte se stolom, ki so preozki, saj ne zagotavljajo dovolj podpore in udobja. V kolikor nakupujete stole z naslonjali za roke, bodite pozorni, da bodo naslonjala omogočala, da stol lahko zamaknete pod mizo. Prepričajte se tudi, da ko sedite na stolu lahko prekrižate noge in vam miza ni v napoto. Med površino za sedenje na stolu in višino mize naj bo vsaj 30 cm prostora, da omogočite udobno sedenje.

Prenosljivost

Pomembna lastnost kuhinjskega stola je prenosljivost. Za lažje premikanje stolov poskrbimo, da se stoli zlahka premikajo. Stoli, ki imajo v naslonjalu odprtino so ponavadi lažje prenosljivi, saj nam okvir omogoča, da stol tam primemo in ga premaknemo. V kolikor je naslonjalo v enem kosu brez odprtin, ga lahko primemo samo ob strani, kar ne omogoča tako dobrega oprijema. Predvsem pomislimo na osebe, ki bodo stole uporabljale – če gre za otroke ali starejše osebe, naprimer težek stol brez odprtine na naslonjalu, ki ne omogoča dobrega prijema, ni najbolj primeren.

Oblazinjenost in materiali

Pri oblazinjenosti stolov vzemimo v zakup predvsem dve stvari: udobje, ki ga od stola pričakujemo in vzdrževanje oziroma čiščenje stola. V kolikor si želite udobja, vendar vas skrbi zahtevnost čiščenja, je dobra izbira usnje (oz. imitacija), mešanica bombaža ali umetna vlakna. Izogibajte se večplastnim prevlekam, debelim materialom kot je naprimer žamet, kjer se hitro pokažejo znaki obrabe. Odločimo se lahko tudi za snemljivo blazino, ki je lahka za vzdrževanje. Stol lahko po daljšem času uporabe pretapeciramo. V kolikor je tapecirano samo sedalo, je postopek enostaven, več dela in stroška pa je potrebnega, v kolikor je oblazinjen tudi naslon, ki je v večini primerov šivan in zahteva več del pri obnovi. Če imamo manjše otroke, razmislimo o plastičnih kuhinjskih stolih brez prevleke, na voljo pa imate tudi pestro ponudbo lesenih in kovinskih stolov.

Slog kuhinjskih stolov

Pri stilskem dopolnjevanju jedilne mize in stolov, bodite pozorni na skupne elemente oziroma podrobnosti. Če ima miza naprimer ukrivljene noge, poiščite stole s podobnim dizajnom. Če imate mizo z modernimi, minimalističnimi linijami, podobne linije iščite pri stolih. Če je miza pravokotna ali kvadratna, izberite stole s kvadratnim ali pravokotnim sedalom.
Nekaj naših predlogov:

Če se sprašujete, kateri kuhinjski stoli so najprimernejši za vas, si lahko ogledate našo  pestro izbiro lesenih, kovinskih ali plastičnih jedilniških stolov.

Za več informacij o naši ponudbi jedilniških stolov nas lahko pokličete na 031/502-469 ali nam pišete na info@domize.si.    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.