Pri opremljanju stanovanja in izboru barvnih kombinacij za posamezen prostor se pogosto znajdemo v zagati, katere barve bodo v sinergiji delovale harmonično in hkrati nevsiljivo. Zato se raje zatečemo k varni izbiri nevtralnih odtenkov sive, bele, bež ali rjave, manjka pa nam pika na i.

Lahko pa gremo korak stran in si dovolimo kakšno bolj drzno, živahno kompozicijo – pri tem je dobro poznati barvne zakonitosti. Za vas smo zbrali uporabne nasvete, s katerimi operirajo umetniki in dizajnerji; z njihovo pomočjo bo barvno usklajevanje lažje, možnosti za spodrsljaj pa manjše.

Dnevna soba je verjetno najbolj družaben prostor v stanovanju in sedežna garnitura predstavlja središče, kjer se preživlja prosti čas. Barvo, ki bo dominantna, naj nosi bodisi sedežna garnitura bodisi jo imajo stene oz. pohištvo.

V kolikor je vaš dnevni prostor odet v bež tone s krem sedežno garnituro, lahko barvno shemo oživite s pohištvom v bolj živahnem odtenku ali pa enostavno prebarvate steno v bolj udaren ton. Dizajn zaključite z dekoracijo v podobnih tonih. Klasičen in uravnotežen videz prostoru podajo drobni detajli, šopek cvetja, vaza, knjige, kipec, svetilka, okvir slike ali ogledala, zavese, preproga, okrasne blazine. Vedno lahko v prostoru dodamo še kombinacijo izbranih materialov – les, kamen, steklo, medenina, usnje, tkanine … Dolgočasnemu videzu predvsem temačnejših prostorov se bomo uspešno izognili z vzorcem na tkanini, kovinskimi detajli in ogledali, ki optično odprejo prostor, ter s svetilko, lestencem oz. reflektorjem, ki bo poleg svetlobe v prostor vnesel toplino.

Sedežna garnitura - barve

Če ste zagovorniki belih sten, pa ste se vseeno pripravljeni malce poigrati z barvami, lahko za poživitev izberete tehniko ustvarjanja barvnih kontrastov. Naj bodo sedežna garnitura, okrasne blazine, pohištvo, umetnine, vaza ali ostali dekorativni predmeti v odtenkih dveh komplementarnih barv (pari barv, ki stojijo nasproti v t. i. barvnem krogu, so: rumenavijolična, oranžna-modra, rdeča-zelena). Najbolj prijeten učinek dosežemo, če damo skupaj še toplo in hladno barvo (npr. modrozeleno in rdečo), kar še poveča kontrast. Priporočljivo je, da izberemo eno barvo za prevladujočo, dominantno, njej komplementarno barvo v svetlejših in temnejših notah pa uporabimo zgolj pri manjših predmetih, dekoraciji. Ta kombinacija barv pritegne največ pozornosti.

Sedežna garnitura - barve

Lahko pa izberete svojo najljubšo barvo in jo uporabite v prostoru v svetlejših in temnejših odtenkih ter ustvarite enobarvno shemo. Ta izbira je enostavnejša – mešanje izbrane barve z belo ponudi široko paleto nians, vse pa bodo delovale skladno.

Sedežna garnitura - barve

Kontrast svetlo-temno je vedno varna izbira. Da se izognemo monotonosti pri umirjenih, nevtralnih odtenkih pohištva, lahko v tem primeru izberemo sedežno garnituro z bolj drznim vzorcem.

Sedežna garnitura - barve

Raznoraznih kombinacij, ki v prostoru fantastično delujejo in mu poleg izbranega dizajna dajo tudi pridih domačnosti, je ogromno. V našem repertoarju ponujamo široko izbiro različnih modelov sedežnih garnitur (https://domize.si/index.php/sedezne-garniture.html), katerih elementi se poljubno sestavijo po vaših željah. Čaka vas bogata lestvica materialov, vzorcev in najrazličnejših barv, tako da se lahko pri izdelavi sedežne garniture popolnoma posvetimo prav vaši osebni izbiri. Vabimo vas, da nas kontaktirate (https://domize.si/contacts) in rezervirate svoj termin za posvet ali obisk.    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.