Sedežne garniture, kavči, zofe, dvosedi ali naslanjači so verjetno nepogrešljiv kos notranje opreme vsakega udobnega doma – so pa lahko tudi prava nočna mora, ko pride na vrsto čiščenje. Če želimo, da bo naša garnitura čim dlje ohranila svoj videz, moramo poskrbeti za redno nego.

Postopek čiščenja je odvisen od materiala, je pa enostavneje, če ima oblazinjeno pohištvo snemljive prevleke (to velja tudi za dekorativne blazine). Blago naših sedežnih garnitur italijanskega proizvajalca Doimo Salotti je v celoti snemljivo in pralno.

Glede na potrebe in želje lahko izbiramo med različnimi materiali: naravnim oz. umetnim usnjem, mikrofibro, tkanino (bombaž, lan).

NARAVNO ALI UMETNO USNJE

Naravno usnje zahteva intenzivnejšo nego – zaščitna krema podlago nahrani, jo zaščiti pred pokanjem in obledelostjo, osveži in podaljša življenjsko dobo. Z zaščitnim premazom se prepreči tudi oksidiranje barve, sploh če je sedežna garnitura dlje časa izpostavljena soncu oz. je postavljena blizu toplotnega izvora (radiator, peč, kamin). Površina se čisti s čisto krpo in destilirano vodo (ne pušča lis) ter blagim detergentom (praktično je čistilo v razpršilu)

Umetno usnje/eko usnje/skaj se lahko vzdržuje na enak način. Četudi je na pogled zelo podobno pravemu usnju, pa se po kakovosti, prepustnosti za vlago in zmožnosti dihanja materiala ne more primerjati z naravnim. Tudi življenjska doba garnitur iz umetnega usnja je navadno krajša, predvsem zaradi razpok in zlomov na sedalnem delu in naslonih za roke, ki se sčasoma lahko pojavijo.

MIKROVLAKNA (MIKROFIBRA)

Izdelki iz mikrofibre so hvaleženi za vzdrževanje. Prah in površinske nečistoče se lahko odstranijo kar s čistilnimi valčki oz. krtačami za obleko, nikakor pa ne z močnim sesalcem. Manjše madeže očistimo z vlažno krpo, mastne in bolj trdovratne pa s čistilom in z daljšimi krožnimi gibi (da ne poškodujemo vlaken). Prav tako mikrotkanin ne čistimo z izdelki, ki vsebujejo alkohol, bencin, aceton, jabolčni kis, terpentin, saj so preagresivni in poškodujejo tkanino. Posebej delikatne za čiščenje so mikrotkanine z daljšimi vlakni.

TKANINA (bombaž, lan)

Z madeži na tkanini se je treba spopasti takoj, če želimo tkanino povrniti v prvotno stanje. Za čiščenje lahko uporabljamo naravna čistila (rastlinski kis, soda bikarbona). Površino najprej prebrišemo s suho, belo brisačo, da odstranimo večje delce umazanije. Lahko uporabimo tudi grobo krtačo. Nato po tkanini potresemo kuhinjsko sodo bikarbono – odlično nevtralizira neprijetne vonjave in razkroji madeže v tkanini. Počakamo od 20 minut do ene ure, nato posesamo s sesalcem s ščetinastim nastavkom. Trdovratnejših madežev se lotimo s čistilom, vendar prej opravimo test na manj vidnem mestu. S čisto krpo nato prebrišemo kavč oz. globinsko očistimo s šamponom in vakumskim sesalcem. Pazimo, da ne nanašamo preveč šampona, kar bi lahko povzročilo trajno razbarvanje. Počakamo, da se tkanina naravno posuši na zraku. Posebej pri izdelkih za suho čiščenje, ki imajo zelo intenziven vonj, je treba poskrbeti za dobro prezračitev prostora. Profesionalne izdelke vedno uporabimo po priloženih navodilih za uporabo.

Proces izbire in nakupa sedežne garniture je premišljena naložba – zato je priporočljivo, da za oblazinjeno pohištvo dobro skrbite in površino redno čistite, saj se edino s sprotnim vzdrževanjem lahko oblika, popolnost materiala in intenzivnost barve ohranijo optimalno dolgo časa. Tako dolgo bo trajalo tudi vaše zadovoljstvo.    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.