Že ameriška raziskava iz leta 2004 je pokazala, da Američani več kot polovico svojega življenja dejansko presedijo. Kaj mislite, kakšna bi bila statistika danes?

Verjetno je pri nas situacija podobna, odstotek sedenja pa se je bržkone pomaknil krepko čez polovico. S sedenjem je namreč povezana velika večina vsakodnevnih dejavnosti (delo v službi in za računalnikom, sestanki, izobraževanje, hranjenje, vožnja, gledanje televizije, branje, lakiranje nohtov, igranje namiznih iger itd.). Še tako zabaven večer v krogu prijateljev se lahko precej klavrno zaključi, če nas na jedilniškem stolu ali sedežni garnituri pričaka ostanek piščanca, košček pice ali madež rdečega vina.

O čiščenju umetnega oz. naravnega usnja ter tkanin smo že pisali.

Prednost naših sedežnih garnitur je v tem, da je blago v celoti snemljivo in pralno, z izjemo umetnega in pravega usnja. Na voljo so različni kakovostni materiali, ki ne vpijajo tekočine in madežev, blago pa se v večini primerov lahko pere v pralnem stroju na 30°. Generalno gledano pa so tkanine, ki pokrivajo sedežne garniture, naslanjače in oblazinjene površine stolov, najbolj podvržene tistim bolj delikatnim madežem, za katere smo poiskali uporabne nasvete za odstranjevanje z domačimi pripravki.

1. Maščoba

Mastni madeži se lepo odstranijo z detergentom za pomivanje posode, ki je učinkovit v boju z maščobo. Po pranju z detergentom blago operemo še v pralnem stroju (v kolikor je mogoče) z običajnim pralnim praškom. Sledove maščobe uspešno odstrani tudi otroški puder – natremo ga v madež, pustimo delovati, da lepo vpije mast, nato pa operemo. Za razmaščevanje je prav tako uspešen šampon za lase.

2. Kava, čaj

Pri ljubiteljih kave so oblazinjene površine lahko hitro tarča trdovratnega kavnega madeža. V plastenki z razpršilom zmešajte kozarec belega kisa in kozarec hladne vode. Mešanico razpršite po (še svežem) madežu, nato pa pobrišite s čisto, suho krpo in madež bo izginil. Lahko pa uporabite tudi otroške vlažilne robčke. Polito kavo oz. čaj enostavno popivnate – robček absorbira tekočino in obarvan madež.

Madeži

3. Belo ali rdeče vino

Pri odstranjevanju madeža belega vina boste uspešni z detergentom za posodo. Tkanino ročno operete z mešanico detergenta in vode, nato pa še v pralnem stroju (prednost snemljivih in pralnih
prevlek). Na madež rdečega vina najprej nežno pritiskate z vlažno krpo. Nato pokapljate z belim vinom, posujete s sodo bikarbono in pustite delovati 20 minut. Vse skupaj odstranite s čisto, vlažno krpo.

4. Črnilo

Črnilo odstranite tako, da s čisto zobno ščetko, na katero ste nanesli alkohol, madež nežno ščetkate. Nato tkanino običajno operete s praškom. Lahko pa si pomagate tudi z gobico, ki ste jo navlažili z
mlekom – z drgnenjem bo madež izginil.

5. Puder, šminka

Skrivnost odstranjevanja pudra je v navadni peni za britje. Nanesete jo na madež, pustite delovati, nato pa tkanino operete (snemljive prevleke v pralnem stroju). Pri pudrastih madežih si lahko pomagate tudi z detergentom za pomivanje posode. Šminko lahko s temnih podlag ostranite kar s koščkom belega kruha – uporabite skorjico pri krajcu. Z mehko stranjo nežno drgnete po madežu, dokler ne vpije rdečila. Ostanke odstranite s tkanine s čisto, mehko krtačo.

Šminka

6. Cvetni prah

V spomladanskem času je cvetni prah povzročitelj številnih nevšečnosti, povrh vsega pa je neizprosen ob srečanju s tkanino – odstranite ga s stresanjem, sesanjem ter s pomočjo lepilnega traku.

7. Kri

Blago najprej zmočite z mlačno vodo, potem pa potresete po madežu navadno kuhinjsko sol. Zmočite čisto belo krpo, jo prav tako potresete s soljo in nežno podrgnete madež na tkanini. Nato normalno operete tkanino z detergentom v pralnem stroju.

Naj na videz trdovratni madeži ne pokvarijo vašega razpoloženja. Kar pogumno v boj!    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.