Za ljudi, ki večino časa preživijo v sedečem položaju, je kvaliteten stol zelo pomemben. To je še posebej pomembno v pisarnah, kjer se sedi po več ur skupaj in lahko kvalitetni pisarniški stoli res naredijo razliko. Če pisarniški stol ni izdelan kvalitetno in iz primernih materialov, se lahko z leti pojavijo težave, ki negativno vplivajo na zdravje. Težave se lahko pojavijo v različnih delih telesa in največkrat gre za težave s hrbtenico in ledvenim delom. Zaradi tega je izbira pravilnega pisarniškega stola bistvenega pomena za udobje na delovnem mestu ali med študijem.

Nepravilna podpora hrbtenice

Zagotovo ste že sedeli na stolu, ki vam ne nudi nobene podpore v ledvenem delu in se ne prilagodi vaši hrbtenici. To morda na začetku ne predstavlja večjih težav, problem pa nastane po letih uporabe takega stola. Pisarniški stoli imajo namreč glavno nalogo, da služijo kot podpora hrbtenici in posledično celemu telesu. Najboljša rešitev za to je ergonomski pisarniški stol, ki omogoča aktivno sedenje. Taki stoli se popolnoma prilagodijo telesu in preprečujejo nastanek težav. Ergonomski stol omogoča nastavitev naslonjala, višino stola in izdelan je iz materialov, ki dihajo.

Dolgotrajna uporaba stola, ki ni prilagojen za vas, pa lahko vodi v resne težave. Na začetku se boste soočali z bolečinami v hrbtu, saj bo vaša drža med sedenjem napačna. Začne se lahko v zgornjem delu in se nato prestavi na spodnji, ledveni del. Ker vaša drža s slabim pisarniškim stolom ni pravilna, se poveča pritisk na hrbtni predel, kasneje pa še na medenico. To lahko povzroči velike bolečine, ki se jih zlahka ne morete znebiti. Če se bolečine in pritisk povečuje, pa lahko pride celo do poškodb. Opazili boste tudi, da nekvalitetni pisarniški stoli niso primerni za dolgotrajno sedenje in sčasoma bo sedenje na takem stolu postalo res nevzdržno.

Slaba drža vpliva na pretok kisika

Če so pisarniški stoli nekvalitetni, se hitro poslabša celotna drža telesa. Znano je, da je dobra drža telesa osnova za zdravo življenje. Slaba drža lahko namreč negativno vpliva na mišice po celem telesu in zaradi neravnovesja nekateri deli telesa dodatno trpijo. Iz tega se lahko razvijejo različne težave, ki zmanjšujejo kvaliteto življenja. Ena takih težav je tudi težava z dihanjem oz. pretokom zraka po telesu.

Veliko ljudi v pisarnah dela za računalnikom. Kvalitetni pisarniški stoli podpirajo hrbtenico, da je drža pravilna. Če pa stol pravilne drže ne podpira, se človek avtomatsko začne premikati naprej. Tak položaj je močno neprijeten za hrbtenico, ki se upogiba, poleg tega pa lastna teža začenja pritiskati na prsni koš. S tem se pretok zraka zmanjšuje in nekateri opazijo tudi težave z dihanjem.

Težko sedenje

Kvalitetni pisarniški stoli imajo poleg udobnega in nastavljivega naslonjala tudi udobno sedišče in ostale dodatke, ki poskrbijo, da je večurno sedenje lažje za telo. Zato je pomembno, da so pisarniški stoli primerno oblazinjeni in izdelani iz materialov, ki dihajo. Sedišče je pomembno, saj je tam skoncentrirana vsa teža telesa. Če naslonjalo in sedišče nista primerna za vas, se lahko kmalu začutijo bolečine.

Kasneje se lahko poleg bolečin v trupu pojavijo tudi bolečine na ostali predelih telesa. Slaba prekrvavitev, ki jo povzroča slaba drža telesa med sedenjem, lahko pripelje do mravljinčenja v nogah ali rokah. Če opazite, da se vam to dogaja, je to zagotovo znak, da morate svoj stol zamenjati.

Pisarniški stoli naj bodo opremljeni tudi s primernimi naslonjali za roke in glavo. Naslonjalo za roke mora biti v primerni višini, da lahko roke počivajo, ko niste aktivni. Prav tako pa naj bodo pisarniški stoli opremljeni z naslonjalom za glavo. S tem se izognete otrdelemu vratu, ki se lahko pojavi, če glave ne morete spočiti.    Politika piškotkov

    To spletno mesto uporablja piškotke.

    Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

    Kliknite za več informacij o piškotkih.